Monday, May 12, 2014

απολυμανσεις ακραία εντομα

Τα πιο Ακραία Έντομα


Το 80% των ειδών του πλανήτη είναι… έντομα! Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 900.000 διαφορετικά είδη εντόμων, ενώ υπολογίζεται πως εκείνα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Άλλοι τα σιχαίνονται και τα φοβούνται, ενώ άλλοι τα βρίσκουν συναρπαστικά. Ορίστε μια λίστα με τα πιο ακραία έντομα.


Το πιο μεγάλο: Giant Weta


giant weta


Το γιγαντιαίο Weta είναι κάτι ανάμεσα σε ακρίδα και γρύλλο, αλλά, όπως το λέει και το όνομά του, είναι τεράστιο. Συναντάται στο Little Barrier Island της Νέας Ζηλανδίας και στις γύρω περιοχές. Το μεγαλύτερο από το συγκεκριμένο είδος που έχει καταγραφεί, ζύγιζε 71 γραμμάρια και ξεπερνούσε τα 8.5 εκατοστά!


 


 


 


 


 


 


 


Το πιο μικρό: Fairyflies


fairyflies species discover 300x211


Αυτό το μικροσκοπικό έντομο μοιάζει με νεραϊδούλα και έτσι απέκτησε το παραμυθένιο όνομά του (fairyflies). Συναντάται κατά κύριο λόγο στην Κόστα Ρίκα και τα αρσενικά του είδους δεν ξεπερνούν τα 0.14 χιλιοστόμετρα. Αυτά τα μικρούλια τρέφονται με τα αβγά άλλων εντόμων.


 


 


 


 


 


Το πιο δηλητηριώδες: Harvester Ant


harvester ant 300x199


Τα μυρμήγκια αυτά, που συναντώνται κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν το πιο τοξικό δηλητήριο που θα μπορούσε να έχει ένα έντομο (25 φορές πιο τοξικό από εκείνο της μέλισσας). Στα ελληνικά το όνομά τους θα μεταφραζόταν ως εξής: «μυρμήγκια θεριστές». Αυτό σημαίνει πως είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο; Όχι. Το δηλητήριο τους είναι πολύ δυνατό αλλά χορηγείται σε πολύ μικρές ποσότητες και δεν μας προκαλεί κάποια βλάβη.


 


 


 


 


Το πιο πολυταξιδεμένο: Globe Skimmer


globe skimmer 300x242


Το «εξαφριστήρι της υδρογείου» αποτελεί το έντομο με την πιο έντονη μεταναστευτική κινητικότητα. Χρησιμοποιούν τους μουσόνες για να ταξιδεύουν γρήγορα από την Ινδία στην νοτιοδυτική Αφρική και αντίστροφα, διανύοντας μια απόσταση 14.000 με 18.000 χιλιομέτρων.


 


 


 


 


 


 


 


Το πιο γρήγορο πετούμενο: Southern Giant Darner


southern giant darner 300x235


Ο «μπαλλωτής του νότου» είναι το πιο γρήγορο ιπτάμενο έντομο. Με 15,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ξεπερνά τα άλλα ταχύπτερα, όπως τα λεπιδόπτερα, τις αλογόμυγες και τη λιβελούλα.


 


 


 


 


 


 


Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερο πανικό: Η Ακρίδα


akrida 300x234


Η Όγδοη Πληγή του Φαραώ. Μπορεί εγώ να επιμένω πως το έντομο που προκαλεί το μεγαλύτερο πανικό να είναι η κατσαρίδα, όμως τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν πως η ακρίδα για πολλά χρόνια αποτελούσε το φόβο και τον τρόμο των χωρικών. Πριν ανακαλυφθούν τα εντομοκτόνα και σε μια εποχή καθαρά γεωργική, σμήνη ακρίδων συνήθιζαν να κατασπαράσσουν ολόκληρες καλλιέργειες, οδηγώντας ολόκληρα χωριά στην ασιτία και το θάνατο. Καταστροφές από ακρίδες συμβαίνουν ακόμα και σήμερα στις υπανάπτυκτες χώρες.


 


 


 


 


 


Το πιο ανθεκτικό: Η Γερμανική Κατσαρίδα


roach 300x218


Και να πιο είναι το πιο δυνατό χαρακτηριστικό της κατσαρίδας. Η ανθεκτικότητα. Όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, το έντομο αυτό μπορεί να αντέξει μια πυρηνική καταστροφή. Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η κατσαρίδα έχει επιβιώσει και σε ένα άλλο επικίνδυνο περιβάλλον. Το ανθρώπινο παχύ έντερο. Μια μεσήλικη γυναίκα κάποτε κατάπιε μια νύμφη καθώς έτρωγε και το έντομο κατάφερε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί μέσα στο γαστρεντερικό της σύστημα, χωρίς να καταστραφεί από τα ένζυμα του στομάχου!


 


 


 


 


Το πιο σπάνιο: Lord Howe Island Stick Insect


lord howe 300x216


Στο νησί του Lord Howe που βρίσκεται ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μπορεί κανείς να συναντήσει αυτό το σπάνιο έντομο. Οι επιστήμονες το θεωρούν ως άλλο «Λάζαρο». Εκεί που νόμιζαν πως είχε εξαφανιστεί, το βρήκαν και πάλι μπροστά τους.


 


 


 


 


 


 


Το πιο θορυβώδες: Water Boatman


Waterboatman 300x211


Ο τζίτζικας του νερού είναι ο πιο θορυβώδης από όλα τα έντομα και τζιτζίκια μαζί. Είναι ικανό να παράγει 99.2 ντεσιμπέλ, και οι άνθρωποι γύρω του θα νιώθουν όπως ακριβώς εκείνοι που κάθονται στην πρώτη σειρά μιας συναυλίας.


 


 


 


 


 


source


 




απολυμανσεις ακραία εντομα

No comments:

Post a Comment