Monday, June 23, 2014

Ωφέλιμα έντομα αντί γεωργικών φαρμάκων

 


xrysomyga 09143 300x165 Καινοτόμες μεθόδους καλλιέργειας δύο βασικών λαχανικών, της τομάτας και του μαρουλιού, παρουσιάστηκαν χθες σε Ημερίδα που οργανώθηκε στο ΤΕΠΑΚ με θέμα «Υδροπονική Καλλιέργεια στην Κύπρο – Παρόν και Μέλλον», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Hydroflies» (Ορθολογική Διαχείριση Βιοτικών και Αβιοτικών Παραμέτρων σε Υδροπονική Καλλιέργεια Τομάτας και Μαρουλιού), της Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013″.






Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 595 χιλιάδων ευρώ, είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ενώ από την Κύπρο μετέχει επίσης και ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, ο οποίος θα φιλοξενήσει μαζί με τα Χανιά Κρήτης, την  πιλοτική εφαρμογή των κλειστών συστημάτων υδροπονίας. Στο πρόγραμμα μετέχουν από ελληνικής πλευράς το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Ινστιτούτο Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών Χανίων (ΕΛΓΟ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ).


Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη της από κοινού συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της επιστημονικής αριστείας και η προώθηση των κοινών παραμέτρων ανάπτυξης σε καινοτόμες μεθόδους και λύσεις. Η συνεργασία θα στοχεύει στην εξακρίβωση της κρίσιμης μάζας τεχνογνωσίας και την περαιτέρω ανάπτυξή της για το κοινό όφελος μέσω συγκεκριμένης μεθοδολογίας και εφαρμογής της εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της υδροπονικής καλλιέργειας.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών, στη χθεσινή Ημερίδα παρουσιάσθηκαν οι εργασίες του έργου σε σχέση με τα κλειστά συστήματα υδροπονίας σε θερμοκήπια (ανακύκλωση θρεπτικών διαλυμάτων) για την τομάτα και το μαρούλι, όπως επίσης και οι εργασίες που πραγματοποιούνται από την ομάδα του έργου “Hydroflies” για την ανάπτυξη συστήματος μαζικής εκτροφής δύο σημαντικών ωφελίμων εντόμων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση διάφορων φυτοφάγων, προκειμένου να μειωθεί η χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Την Ημερίδα ακολούθησε τελετή εγκαινίων του θερμοκηπίου στην περιοχή Καλέ Βουνάρι και ξενάγηση στο χώρο, που παραχώρησε ειδικά ο Δήμος Κ. Πολεμιδιών για τις ανάγκες του προγράμματος. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Γιώργος Γεωργίου, επεσήμανε τη σημασία της δημιουργίας του θερμοκηπίου για την εφαρμογή του νέου τρόπου καλλιέργειας και την ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών.


Ο Δήμος Κ. Πολεμιδιών, συμμετείχε επίσης στη διοργάνωση Θερινά Σχολεία που διοργάνωσε το ΤΕΠΑΚ και τα οποία απευθύνθηκαν σε παραγωγούς υδροπονικών καλλιεργειών (κηπευτικών και ανθοκομικών). Η διοργάνωση περιλάμβανε θεωρητική εκπαίδευση, επιτόπια επίσκεψη και 1η πρακτική εκπαίδευση στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ.


http://www.sigmalive.com/news/local/132880



Ωφέλιμα έντομα αντί γεωργικών φαρμάκων

No comments:

Post a Comment