Monday, June 23, 2014

Τα έντομα και οι κινήσεις τους στην υπηρεσία της τεχνολογίας


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα έντομα κρύβουν μυστικά, που μπορούν να είναι χρήσιμα σε μηχανικούς που ασχολούνται με τις βιομηχανικές καινοτομίες. Ο τρόπος κίνησής τους και το πώς οι αρθρώσεις τους συνεργάζονται δίνουν ιδέες για νέες μηχανικές λειτουργίες που μπορούν να υιοθετηθούν σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές.


Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης, μια ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνολογία τρισδιάστατης καταγραφής, αποτυπώνοντας με ταχύτητα 100.000 ακτινογραφιών το δευτερόλεπτο, τις ακριβείς λεπτομέρειες της εσωτερικής κίνησης των εντόμων.


«Έχουμε δημιουργήσει έναν τύπο τρισδιάστατου σινεμά που είναι στην ουσία σαν ένα είδος ταινίας ακτίνων Χ. Με το τρισδιάστατο φιλμ, έχουμε τραβήξει τόσες πολλές φωτογραφίες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σειρά εικόνων, που είναι τόσο γρήγορη, όσο και η κανονική ταινία» ανέφερε ο βιολόγος Τόμας βαν ντε Καμπ, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης.


Κάνοντας τα πειράματά τους σε σκαθάρια, οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν μέσα στο έντομο, χωρίς να το αγγίξουν καν. Αυτό κατέστη δυνατό, χάρις στη νέα τεχνολογία που εφάρμοσαν. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα με τις σημερινές συμβατικές μεθόδους που διαθέτουμε.


«Γνωρίζουμε περισσότερα από ένα εκατομμύριο έντομα, αλλά δεν ξέρουμε καθόλου πώς δουλεύει το εσωτερικό τους σύστημα κίνησης. Με αυτή την τεχνολογία, μπορούμε να δούμε πλέον αυτές τις κινήσεις και να αντιληφθούμε τις τεχνικές δυνατότητες εφαρμογής που έχουμε, για την κάθε άρθρωση κινήσεων που αποτυπώνουμε» εξήγησε ο Τόμας βαν ντε Καμπ


Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης ονόμασαν αυτή τη διαδικασία «cinetomography», δηλαδή κινηματογραφική ακτινογραφία, ως έναν φόρο τιμής στις πρώτες κινούμενες εικόνες που είχαμε τον 19ο αιώνα, οι οποίες οδήγησαν στην γέννηση του κινηματογράφου.



Copyright © 2014 euronewslord howe 300x216



Τα έντομα και οι κινήσεις τους στην υπηρεσία της τεχνολογίας

No comments:

Post a Comment