Δεν είναι απαραίτητα τα πιο θανατηφόρα ζώα στον κόσμο, αλλά τα έντομα έχουν περίοπτη θέση στη λίστα με τις ανθρώπινες φοβίες. Και όχι εντελώς άδικα. Με περισσότερο από ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένα είδη, είναι λογικό κάποια από αυτά να μην διεκδικούν τίτλους ομορφιάς. Το αντίθετο μάλιστα!
Και λες και η άσχημη όψη τους δεν αρκούσε, αρκετά από τα ενοχλητικά ζωύφια είναι εξοπλισμένα με διάφορα “όπλα” που μπορούν να αποδειχθούν πραγματικός εφιάλτης για τον καθένα μας, σε σημείο που τα έντομα ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Με αφορμή την πρόσφατη ανακάλυψη της νεκροφάγας μύγας Centrophlebomyia anthropophaga, ψάξαμε και βρήκαμε μερικά από τα πιο ανατριχιαστικά και επικίνδυνα έντομα που περπατάνε στη Γη.
1.Κουνούπι τίγρης ή Αηδής ο αιγυπτιακός
Αυτό το κουνούπι δεν είναι σαν όλα τα άλλα. Για την ακρίβεια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον θανατηφόρα ζώα του πλανήτη! Είναι το κουνούπι που ευθύνεται στον μεγαλύτερο βαθμό για τη μετάδοση του δάγκειου πυρετού. Για να μην μιλήσουμε για το γεγονός ότι μεταφέρει και τον ιό του κίτρινου πυρετού. Κατοικεί σε πολλές τροπικές χώρες σε όλο τον κόσμο και ενώ τα περισσότερα είδη κουνουπιού προτιμούν ελώδεις περιοχές, το συγκεκριμένο ζει μόνο εκεί που ζουν άνθρωποι. Δεν μπορεί μακριά μας, το άτιμο!
2.Ιαπωνική σφήκα γίγας
Με μέγεθος που μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 7.5 εκατοστά, είκοσι ιαπωνικές σφήκες μπορούν να αποδεκατίσουν μία ολόκληρη κυψέλη με κοινές μέλισσες. Αλλά αν έμεναν μέχρι εκεί, δεν θα κέρδιζαν μία θέση σε αυτή τη λίστα, όσο και αν συμπαθούμε τις μελισσούλες. Το κεντρί τους έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση ακετυλοχολίνης (χημικό που προκαλεί πόνο) από κάθε άλλο έντομο. Ένα τσίμπημά τους – από τα πολλά που μπορούν να καταφέρουν – απελευθερώνει πολλές και διαφορετικές τοξίνες στο θύμα, προσελκύει κι άλλες σφήκες στο …πάρτι και μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ακόμη χειρότερα, ένα ένζυμο στο δηλητήριο της σφήκας γίγας διαλύει τους ανθρώπινους ιστούς, κάνοντάς μας ακόμα πιο ευάλωτους. Μπρρρ.
3.Αφρικάνικα μυρμήγκια siafu
Είκοσι εκατομμύρια μυρμήγκια του είδους, δηλαδή μία και μόνο αποικία, μπορεί να ερημώσει την αφρικανική ύπαιθρο καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Όταν οι προμήθειες τελειώνουν, η αποικία εκστρατεύει ως σύνολο, αδιαφορώντας για το τι θα βρεθεί στο πέρασμά της, στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει τροφή. Γέροι και παιδιά πέφτουν συχνά θύμα των αχόρταγων μυρμηγκιών. Πεθαίνουν από ασφυξία, που προκαλείται όταν οι πνεύμονες γεμίζουν με μυρμήγκια. Τρομακτικό μόνο και σαν σκέψη. Κάθε χρόνο, 20 με 50 άτομα πεθαίνουν με αυτό τον τρόπο και προμήθειες φαγητών, αξίας χιλιάδων ευρώ, καταστρέφονται.
4.Μυρμήγκια σφαίρα
4. Μυρμήγκια σφαίρα
Έχουν πάρει το όνομά τους από το ισχυρό κεντρί τους, το οποίο διαθέτει δραστικές ουσίες που κάνουν τον πόνο από ένα τσίμπημα να θυμίζει χτύπημα από σφαίρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν γίνει γνωστά και με ένα άλλο όνομα. “Μυρμήγκια 24”. Γιατί 24; Για να θυμίζει τις 24 ώρες φρικτού πόνου που θα υποστεί ο οποιοσδήποτε είναι τόσο άτυχος ώστε να τον τσιμπήσει ένα από αυτά τα μικροσκοπικά τέρατα! Το τσίμπημα του μυρμηγκιού σφαίρα είναι ισχυρότερο από κάθε άλλου υμενόπτερου και σύμφωνα με αναφορές από θύματα, προκαλεί κύματα καψίματος, τρέμουλου και πόνου σε όλο το σώμα, που συνεχίζονται αμείωτα, για διάστημα μέχρι και 24 ώρες. Ψιλοπράγματα.
5. Αφρικανοποιημένες μέλισσες
5. Αφρικανοποιημένες μέλισσες
Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία κοινή μέλισσα, αλλά αν συναντήσετε τις συγκεκριμένες, τρέξτε μακριά! Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να τις ξεχωρίσουμε είναι η συμπεριφορά τους. Οι κοινές μέλισσες μάς δίνουν περιθώριο εννέα δευτερολέπτων κοντά στην κυψέλη τους, πριν μας επιτεθούν, άρα μπορούμε να περάσουμε από δίπλα τους χωρίς προβλήματα. Οι αφρικανοποιημένες, όμως, επιτίθενται μισό δευτερόλεπτο αφού πλησιάσουμε και μας κυνηγούν για περισσότερο από 800 μέτρα! Γιατί αφρικανοποιημένες; Επειδή είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης προσπάθειας διασταύρωσης ευρωπαϊκής και αφρικάνικης μέλισσας που έγινε το 1956, στην Βραζιλία. Μέλη του νέου είδους απέδρασαν, κατοικούν στη Νότια και Κεντρική Αμερική και από τότε, είναι υπεύθυνες για 1000 θανάτους. Ένα σμήνος μπορεί να σκοτώσει άλογο. Ευχαριστούμε επιστήμη!
6. Μύγα τσε-τσε
Οι μύγες είναι ούτως ή άλλως ενοχλητικές. Η συγκεκριμένη το πάει ένα βήμα παραπέρα, αφού επιβιώνει ρουφώντας το αίμα από ζώα και ανθρώπους. Ζει στην περιοχή ανάμεσα στις ερήμους Σαχάρα και Καλαχάρι και μεταφέρει έναν επιθετικό ξενιστή που ονομάζεται τρυπανόσωμα, ο οποίος – όταν μας τσιμπήσει η μύγα τσε-τσε – εισέρχεται στον οργανισμό μας και προκαλεί την “ασθένεια του ύπνου” ή τρυπανοσωμίαση. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να τερματίσει λειτουργίες του σώματος και να επηρεάσει το νευρολογικό μας σύστημα, προκαλώντας σύγχυση και αφύσικα μοτίβα ύπνου. Το 2010, υπολογίστηκε ότι σκοτώνει γύρω στα 250000 άτομα κάθε χρόνο! Οι αριθμοί, πάντως, μειώνονται σταδιακά.
7.Μύγα bot
7. Μύγα bot
Εδώ έχουμε να κάνουμε με φοβερή περίπτωση. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μύγας bot, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Το καθένα είναι προσαρμοσμένο ώστε να στοχεύει συγκεκριμένα ζώα και έχει ανάλογο όνομα. Μύγα bot αλόγου, μύγα bot αρνιού, ακόμα και μύγα bot ανθρώπου! Το κοινό τους σημείο είναι ότι ο αναπαραγωγικός τους κύκλος συμπεριλαμβάνει το στάδιο όπου ένα σκουλήκι ενσωματώνεται σε ζωντανή σάρκα. Και καλά μαντέψατε, ανάλογα με το είδος της, κάθε μύγα αφήνει το σκουλήκι της σε διαφορετικό στόχο. Η μύγα bot που προτιμά εμάς ως περιβάλλον για να μεγαλώσει τα μικρά της γεννά αυγά πάνω σε μια αλογόμυγα ή ένα κουνούπι. Όταν αυτό προσγειωθεί σε έναν άνθρωπο, τα αυγά καταλήγουν στο δέρμα του. Εκεί, εκκολάπτονται προνύμφες που σκάβουν το δέρμα και εισέρχονται στο εσωτερικό του όπου ζουν και τρέφονται για 10 μήνες. Πραγματικό παράσιτο! Και αηδιαστικό, επίσης.
8. Ψύλλος των αρουραίων
8. Ψύλλος των αρουραίων
Όταν ακούμε τη λέξη ψύλλος, σκεφτόμαστε τα ενοχλητικά ζωύφια που προκαλούν φαγούρα στο αγαπημένο μας σκυλί. Παρόλο που το τσίμπημα ενός τέτοιου ψύλλου έχει ως αποτέλεσμα να ξυνόμαστε για ώρα, οι ψύλλοι που πρέπει να φοβόμαστε είναι εκείνοι των αρουραίων. Δεν είναι μεγαλύτεροι από μισό εκατοστό, αλλά μεταφέρουν θανατηφόρες ασθένειες. Ευθύνονται για τη διάδοση της πανώλης που θέρισε, στην κυριολεξία, τον πληθυσμό της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα και έμεινε γνωστή στην ιστορία ως ο Μαύρος Θάνατος. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 375 εκατομμύρια! Σήμερα, ο θάνατος από πανώλη είναι σπάνιος στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά η ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς από τις χώρες του τρίτου κόσμου.
No comments:
Post a Comment